Terug naar het overzicht

Welke plug/schroef om trapleuning te bevestigen?

Geschreven op 7 april 2023 door
Trapleuning

Een stevige en goede trapleuning zorgt ervoor dat mensen veilig de trap op en af kunnen gaan. Daarom is het belangrijk om de juiste plug of schroef te kiezen om de trapleuning te bevestigen.

Maar welke pluggen en schroeven heb je nodig om een trapleuning te bevestigen? Op deze pagina bespreken we welke mogelijkheden er zijn om een leuning te bevestigen en waar je op moet letten bij het bepalen van welke schroeven en pluggen je nodig hebt.

Mogelijkheden om een trapleuning te bevestigen

Er zijn verschillende manieren om een trapleuning te bevestigen. In de meeste gevallen zal de trapleuning worden bevestigd door middel van leuninghouders. De houders worden vastgemaakt aan de muur waarna de leuning op de houders zal rusten. Hierbij kunnen we onderscheid maken tussen twee verschillende mogelijkheden.

Leuninghouders kunnen namelijk door middel van schroeven of keilbouten aan de muur bevestigd worden. In het geval van een systeem met schroeven bevestig je de houders middels 3 of 4 schroeven en pluggen aan de muur.

Voor een systeem met keilbout bevestiging heb je slechts één keilbout per houder nodig. Er komen in dit geval geen pluggen aan te pas, aangezien je de keilbout stevig vast kunt draaien in de muur door middel van een steeksleutel.

Welke pluggen en schroeven heb ik nodig voor het bevestigen van een trapleuning?

Voor de meeste zwarte RVS of gewone zwarte trapleuningen kunnen we uitgaan van een standaard maat voor de pluggen en schroeven. Zo kunnen de meeste leuninghouders aan de muur bevestigd worden middels 8 mm pluggen en 5 x 50 mm schroeven. Gebruik vervolgens 4 x 25 mm schroeven om de leuning aan de leuninghouders te bevestigen.

In het geval van een systeem met keilbout bevestiging heb je enkel de juiste maat keilbouten nodig en 4 x 25 mm schroeven om de leuning aan de houders te monteren. Daarbij zijn er mechanische en chemische ankers beschikbaar om een trapleuning te bevestigen. Er zijn echter wel nog een aantal zaken om rekening mee te houden. 

Waar moet je op letten bij het bepalen van de juiste plug of schroef?

Bij het kiezen van de juiste plug of schroef, zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden:

  • Type muur en materiaal van de trapleuning: afhankelijk van het type muur (beton, baksteen, gipsplaat) en het materiaal van de trapleuning (hout, metaal), zijn er verschillende pluggen en schroeven beschikbaar.
  • Belasting en gewicht van de trapleuning: de grootte en het gewicht van de trapleuning bepalen hoe zwaar de belasting is die de pluggen en schroeven moeten dragen.
  • Locatie en omgevingsfactoren: als de trapleuning buiten wordt geïnstalleerd, moet je rekening houden met de invloed van weersomstandigheden op de pluggen en schroeven.
  • De juiste maat en lengte van de plug of schroef: het is belangrijk om de juiste maat en lengte te kiezen om ervoor te zorgen dat de plug of schroef voldoende grip heeft en stevig blijft zitten.

Raadpleeg onze handige montage gids

Als je hulp nodig hebt bij de montage van jouw nieuwe trapleuning, kun je onze handige montage gidsen raadplegen. Op de betreffende product pagina vind je de juiste montagehandleiding voor jouw trapleuning.

Met onze makkelijk te begrijpen handleiding wordt het bevestigen van een trapleuning kinderspel. Bovendien staat hier ook in vermeld welke pluggen en schroeven je nodig hebt voor het bevestigen van de desbetreffende leuning.

Bestel jouw nieuwe trapleuning bij Meneer Metaal

Kies je voor een nieuwe trapleuning van Meneer Metaal? Dan kies je voor kwaliteit en vakmanschap. Al onze stalen trapleuningen worden handgemaakt in onze fabriekshal in Nederland. Hierdoor kunnen we de kwaliteit waarborgen en snelle levertijden garanderen.

Bovendien worden alle leuningen geleverd inclusief leuningdragers. Hierdoor haal je in één keer alles in huis om jouw nieuwe trapleuning direct te kunnen bevestigen. Raadpleeg eventueel de montagehandleiding om het proces van bevestiging soepel te laten verlopen.

Bij Meneer Metaal bepaal je zelf hoe jouw nieuwe trapleuning eruit zal zien. Met de keuze uit verschillende vormen, kleuren afwerkingen en poedercoatings, stel je de leuning volledig af op jouw persoonlijke wensen en voorkeuren.

Laatst bijgewerkt op 05, 12, 2023

Geschreven door
Meneer Metaal levert stalen interieurproducten van hoogwaardige kwaliteit, maar dat geldt natuurlijk ook voor onze content. We hopen je wekelijks te kunnen inspireren en informeren en onze redactie is altijd op zoek naar de laatste trends en nieuwtjes. Heb je nog tips, vragen of suggesties? Laat het dan even weten in de comments.

Niet gevonden wat je zocht?

Ben je op zoek naar specifieke informatie maar heb je dit niet kunnen vinden in onze blog? Wij helpen je graag verder op weg!

Neem contact op

Interieurproducten
op maat

Offerte aanvragen

Offerte aanvragen

Handgemaakt in
Nederland

Over ons

Over ons