Terug naar het overzicht

Wat is staal, en wat kun je er mee?

Geschreven op 20 juni 2023 door
Stalen trapleuning

Staal is een van de meest veelzijdige materialen ter wereld en is overal om ons heen te vinden. Het is een belangrijk onderdeel van de gebouwen waarin we wonen en werken, de voertuigen waarin we reizen en de apparaten die we gebruiken in ons dagelijks leven. 

Maar wat maakt staal zo speciaal en waarom is het zo’n onmisbaar materiaal in onze moderne wereld? In dit artikel zullen we een kijkje nemen in de fascinerende wereld van staal, ontdekken wat het is, waar het voor wordt gebruikt en waarom het zo belangrijk is voor onze samenleving (en voor onze stalen trapleuningen).

Wat is staal?

Staal is een legering van ijzer en andere elementen zoals koolstof, mangaan, chroom en nikkel. Het is een van de meest gebruikte metalen ter wereld vanwege de brede toepassingen en de combinatie van sterkte, duurzaamheid en veelzijdigheid.

Wat zijn de eigenschappen van staal?

Staal heeft verschillende eigenschappen en kunnen worden aangepast door verschillende legeringselementen toe te voegen, zoals koolstof, chroom of nikkel, waardoor het geschikt wordt voor verschillende toepassingen. Hieronder hebben we de eigenschappen van staal overzichtelijk op een rijtje gezet:

  • Sterk en duurzaam;
  • Flexibel en vervormbaar;
  • Corrosiebestendig en roestbestendig (met behulp van coatings en legeringselementen);
  • Hittebe- en vuurbestendig;
  • Lichtgewicht (afhankelijk van de legering);
  • Goede geleider van elektriciteit;
  • Eenvoudig te recyclen en onderhouden zonder kwaliteitsverlies.

Waar wordt staal voor gebruikt?

Staal wordt voor veel verschillende toepassingen gebruikt, van constructiematerialen en voertuigen tot verpakkingsmateriaal en elektrische apparaten. 

Het wordt vaak gebruikt in de bouw van gebouwen, bruggen en wegen, omdat het sterk en duurzaam is. Staal wordt ook veel gebruikt in de productie van auto’s, schepen, treinen en vliegtuigen vanwege zijn sterkte en lichtgewicht. Meer weten over staal en trapleuningen? Lees dan onze 10 tips voor een nieuwe stalen trapleuning.

Wat is het verschil tussen staal en ijzer?

Het belangrijkste verschil tussen staal en ijzer is dat staal een legering is van ijzer en andere elementen, terwijl ijzer een natuurlijk element is. IJzer is een zacht en buigbaar materiaal, terwijl staal veel harder en sterker is.

Staal daarentegen is een legering van ijzer en andere elementen, zoals koolstof, chroom en nikkel, die zijn toegevoegd om de eigenschappen van het staal te verbeteren en aan te passen voor specifieke toepassingen.

Is staal duurzaam?

Staal is een duurzaam materiaal. Het kan gerecycled en hergebruikt worden zonder kwaliteitsverlies, en heeft een lange levensduur. 

Daarnaast zijn er tegenwoordig ook veel duurzame productiemethoden beschikbaar die het energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen tijdens de productie van staal verminderen. 

Dit maakt staal tot een duurzaam materiaal dat voor veel verschillende toepassingen gebruikt kan worden. Dat is ook de reden waarom staal een groot onderdeel is van onze samenleving.

Kan staal roesten?

Ja, staal kan roesten als het wordt blootgesteld aan vocht en zuurstof. Dit komt doordat ijzer oxideert in de aanwezigheid van zuurstof en water. 

Om roestvorming te voorkomen, wordt staal vaak behandeld met coatings of legeringselementen zoals chroom en nikkel die het roestproces verminderen.

Door chroom toe te voegen aan staal zal de corrosiebestendigheid verbeteren. Chroom reageert namelijk met zuurstof in de lucht en vormt een beschermingslaag op het staal. We kennen dit materiaal ook wel als RVS (roestvrij staal).

Staal als materiaal voor trapleuningen

Aangezien staal, sterk, licht en duurzaam is, is het een materiaal dat voor veel verschillende toepassingen gebruikt kan worden. Zo worden er tegenwoordig ook trapleuningen gemaakt van staal.

Dankzij de toevoeging van een speciale poedercoating kan de kleur en de textuur van de oppervlakte van het staal worden aangepast. Op deze manier kunnen we moderne, strakke trapleuningen maken die een ware toevoeging zijn aan elke trap.

Wil jij graag een trapleuning van staal kopen bij MeneerMetaal?

Bij Meneer Metaal worden alle trapleuningen op maat gemaakt in onze eigen fabriekshal in Nederland. Hierdoor kunnen wij de hoogste kwaliteit leveren en vlotte levertijden garanderen. 

In geval van speciale wensen, kun je het offerteformulier invullen. Vervolgens ontvang je binnen twee werkdagen een offerte op maat en en gaan wij na akkoord voor je aan de slag om jouw wensen te verwezenlijken.

Laatst bijgewerkt op 29, 6, 2023

Geschreven door
Meneer Metaal levert stalen interieurproducten van hoogwaardige kwaliteit, maar dat geldt natuurlijk ook voor onze content. We hopen je wekelijks te kunnen inspireren en informeren en onze redactie is altijd op zoek naar de laatste trends en nieuwtjes. Heb je nog tips, vragen of suggesties? Laat het dan even weten in de comments.

Niet gevonden wat je zocht?

Ben je op zoek naar specifieke informatie maar heb je dit niet kunnen vinden in onze blog? Wij helpen je graag verder op weg!

Neem contact op

Interieurproducten
op maat

Offerte aanvragen

Offerte aanvragen

Handgemaakt in
Nederland

Over ons

Over ons