Terug naar het overzicht

Wat betekent RVS en wat is het?

Geschreven op 10 april 2023 door
RVS trapleuning

RVS is een veelzijdig materiaal en wordt gebruikt in verschillende toepassingen, zoals in de voedingsindustrie, medische apparatuur en constructie van gebouwen en bruggen. 

Ook zien we RVS steeds vaker terugkomen in toepassingen voor woningen. Denk bijvoorbeeld aan een keukenblad of wastafel, maar ook aan RVS trapleuningen.

In dit artikel gaan we in op wat RVS is, het verschil tussen roestvrij en roestvaststaal, waarom RVS niet roest en of RVS een geschikt materiaal is voor trapleuningen.

Wat is RVS?

RVS, of roestvrij staal, is een legering van verschillende metalen. De samenstelling van RVS bestaat uit ijzer, chroom en nikkel, aangevuld met andere elementen. Afhankelijk van de specifieke samenstelling kunnen verschillende eigenschappen van RVS worden bepaald en kan het materiaal gebruikt worden voor een RVS trapleuning zwart

RVS is sterk en duurzaam, wat het geschikt maakt voor veel toepassingen, waaronder trapleuningen. RVS is ook goed bestand tegen corrosie, wat betekent dat het niet gemakkelijk roest en oxideert, waardoor het ook buitenshuis kan worden toegepast.

Waarom roest RVS niet?

RVS roest niet omdat het chroom bevat, een element dat reageert met zuurstof om een beschermende laag te vormen op het oppervlak van het staal. Deze laag, ook wel chroomoxide genoemd, beschermt het staal tegen verdere oxidatie en corrosie. 

Als de chroomlaag wordt beschadigd, zal deze zichzelf herstellen door opnieuw te reageren met zuurstof en een nieuwe laag chroomoxide te vormen. Hierdoor hebben voorwerpen van RVS over het algemeen een lange levensduur.

Het verschil tussen roestvrij- en roestvast staal

Er ontstaat vaak verwarring over de termen “roestvrij staal” en “roestvast staal”, maar het zijn eigenlijk twee verschillende termen. 

Roestvrij staal verwijst naar staal dat bestand is tegen roest en corrosie, terwijl roestvast staal verwijst naar staal dat niet alleen bestand is tegen roest, maar ook bestand is tegen zuren en andere agressieve stoffen.

Roestvrij staal wordt vaak gebruikt in de voedingsindustrie en huishoudelijke artikelen, terwijl roestvast staal wordt gebruikt in de chemische industrie en de lucht- en ruimtevaart. Beide materialen hebben hun eigen voor- en nadelen, afhankelijk van de toepassing.

RVS als materiaal voor trapleuningen

RVS is een uitstekend materiaal voor trapleuningen vanwege de duurzaamheid, sterkte en corrosiebestendigheid. Het is ook een aantrekkelijk licht materiaal, waardoor het gemakkelijk te hanteren en te installeren is. Lees ook eens onze gids door met 5 tips voor het kiezen van een RVS trapleuning.

Bij het kiezen van RVS voor trapleuningen is het belangrijk om te letten op de kwaliteit van het materiaal. Er zijn namelijk verschillende soorten RVS beschikbaar, elk met hun eigen eigenschappen en prijzen. Zo is bijvoorbeeld 304 RVS een veel gebruikte legering voor trapleuningen vanwege de uitstekende corrosiebestendigheid en de betaalbaarheid.

Als je overweegt om te beginnen met een trapleuning kopen, dan kun je genieten van de voordelen van een duurzaam en onderhoudsarm materiaal dat jarenlang meegaat en er mooi uit blijft zien. Bovendien kan RVS door middel van een poedercoating een prachtige moderne uitstraling krijgen in een kleur naar keuze.

Bekijk direct de mogelijkheden in onze webshop en laat je verrassen door de mogelijkheden met keuze uit verschillende vormen, afwerkingen en kleuren. Al onze RVS trapleuningen worden gemaakt van hoogwaardig 304 RVS voor de beste kwaliteit.

Laatst bijgewerkt op 20, 4, 2023

Geschreven door
Meneer Metaal levert stalen interieurproducten van hoogwaardige kwaliteit, maar dat geldt natuurlijk ook voor onze content. We hopen je wekelijks te kunnen inspireren en informeren en onze redactie is altijd op zoek naar de laatste trends en nieuwtjes. Heb je nog tips, vragen of suggesties? Laat het dan even weten in de comments.

Niet gevonden wat je zocht?

Ben je op zoek naar specifieke informatie maar heb je dit niet kunnen vinden in onze blog? Wij helpen je graag verder op weg!

Neem contact op

Interieurproducten
op maat

Offerte aanvragen

Offerte aanvragen

Handgemaakt in
Nederland

Over ons

Over ons