Terug naar het overzicht

Is een trapleuning verplicht in Nederland?

Geschreven op 19 juni 2023 door
Trapleuning

Er is veel onduidelijkheid over de vraag of een trapleuning verplicht is in Nederland. Veel mensen denken dat een trapleuning alleen nodig is voor extra ondersteuning, maar er zijn ook wettelijke vereisten voor trapleuningen die gericht zijn op de veiligheid van gebruikers van trappen.

In dit artikel zullen we ingaan op de wet- en regelgeving met betrekking tot trapleuningen in Nederland en de vereisten voor een goede en mooie nieuwe trapleuning.

Wanneer is een trapleuning verplicht volgens het Bouwbesluit?

Het Bouwbesluit stelt vereisten voor trappen en hellingbanen om hoogteverschillen te overbruggen. Een trapleuning is verplicht gesteld in specifieke gevallen om de veiligheid te waarborgen.

Daarnaast is het goed om te weten dat een hoogteverschil van meer dan 0,21 meter tussen vloeren, waarover een vluchtroute voert overbrugd moet worden middels een vaste trap of hellingbaan.

Voor een hoogteverschil tussen vloeren waar geen vluchtroute overheen voert, is een vaste trap of hellingbaan verplicht voor hoogteverschillen van meer dan 0,3 meter.

  • Als de hoogte waarover een trap heen moet, meer is dan 1 meter en de helling van de trap groter is dan 2:3, moet er aan ten minste één zijkant een leuning worden geplaatst.
  • In openbare gebouwen, zoals ziekenhuizen en scholen, moeten trappen altijd voorzien zijn van trapleuningen.

In andere gevallen kan het verstandig zijn om een trapleuning te plaatsen voor extra ondersteuning en veiligheid, maar dit is niet wettelijk verplicht.

Waarom wordt een trapleuning verplicht?

Een trapleuning is verplicht gesteld om de veiligheid van de gebruikers te waarborgen en het risico op ongevallen te verminderen. Trapleuningen bieden extra ondersteuning en stabiliteit, vooral aan mensen die slecht ter been zijn, ouderen en kinderen.

Het kan ook helpen om het risico op struikelen en vallen te verminderen, wat kan leiden tot ernstig letsel of in de ergste gevallen zelfs de dood. Jaarlijks vallen er in Nederland duizenden mensen van de trap waarvan de meesten met een botbreuk of kneuzing wegkomen.

Waar moet een goede trapleuning aan voldoen?

Een goede trapleuning moet aan de volgende vereisten voldoen om de veiligheid van gebruikers te waarborgen:

  • Hoogte en breedte: de hoogte van de trapleuning moet tussen de 80 en 100 centimeter zijn, gemeten vanaf de voorkant van een tredevlak. Daarbij dient de breedte van de leuning minimaal 30 centimeter in diameter te bedragen.
  • Materialen en afwerking: de trapleuning moet stevig en duurzaam zijn en bestand zijn tegen corrosie, vervorming en schade. Populaire materialen zijn daarom hout, staal, aluminium en kunststof.
  • Plaatsing van de trapleuning: de trapleuning moet stevig aan de muur of aan de trap bevestigd zijn en moet minstens 3 centimeter van de muur af staan. De trapleuning moet ook aan het einde van de trap doorlopen, zodat gebruikers zich kunnen vasthouden voordat ze de trap aflopen.
  • Zichtbaarheid: een trapleuning moet goed zichtbaar zijn en contrasteren met de achtergrond. Dit kan worden bereikt door kleur (denk bijvoorbeeld aan zwart), textuur of verlichting.
  • Markering: een trapleuning moet worden gemarkeerd om het begin en het einde van de trap aan te geven en gebruikers te helpen bij het navigeren van de trap. Dit kan door middel van markeringstape of door de vloerdelen van de verbindende ruimten duidelijk anders te maken.
  • Onderhoud: De trapleuning moet regelmatig worden onderhouden en gecontroleerd op slijtage, corrosie en andere schade. Eventuele problemen moeten snel worden opgelost om de veiligheid van gebruikers te garanderen.

Conclusie

Een trapleuning is verplicht in specifieke gevallen om het risico op trap ongevallen te verminderen. Het Bouwbesluit stelt vereisten voor trappen en hellingbanen, waaronder vereisten voor trapleuningen.

Wil jij graag een trapleuning kopen bij Meneer Metaal?

Ben je daarom nog op zoek naar een nieuwe, stevige en veilige trapleuning? Bekijk dan eens de mogelijkheden in onze webshop. Hier vind je onze collectie van hoogkwalitatieve RVS trapleuningen die allemaal met de handgemaakt worden in Nederland of neem een kijkje in de andere gedeeltes van ons assortiment zoals de metalen trapleuningen.

Hierdoor kunnen wij de beste kwaliteit en vakmanschap waarborgen en ervoor zorgen dat jouw nieuwe trapleuning snel wordt geleverd. We streven er naar om de leuning binnen 2 tot 3 werkdagen te leveren, zodat je snel aan de slag kunt met de installatie.

Bepaal zelf de vorm, kleur, lengte, afwerkingsmethode en type poedercoating. Zo kun je de trapleuning volledig naar eigen smaak personaliseren waardoor die perfect past bij de stijl van de trap en het interieur van de woning.

Is een trapleuning verplicht?

Ja, het is in Nederland verplicht om langs de buitenzijde van de looplijn een leuning te hebben. Volgens het bouwbesluit is het dus verplicht om aan minimaal een kant van de trap een houvast te hebben.

Kunnen jullie me helpen met zo’n verplichte trapleuning?

Natuurlijk, bij Meneer Metaal zorgen we er voor dat je een veilige, en bovendien stijlvolle trapleuning hebt die voldoet aan alle eisen die in het bouwbesluit zijn vastgelegd. Vraag een offerte aan, of neem contact op en we helpen je graag verder.

Laatst bijgewerkt op 29, 6, 2023

Geschreven door
Meneer Metaal levert stalen interieurproducten van hoogwaardige kwaliteit, maar dat geldt natuurlijk ook voor onze content. We hopen je wekelijks te kunnen inspireren en informeren en onze redactie is altijd op zoek naar de laatste trends en nieuwtjes. Heb je nog tips, vragen of suggesties? Laat het dan even weten in de comments.

Niet gevonden wat je zocht?

Ben je op zoek naar specifieke informatie maar heb je dit niet kunnen vinden in onze blog? Wij helpen je graag verder op weg!

Neem contact op

Interieurproducten
op maat

Offerte aanvragen

Offerte aanvragen

Handgemaakt in
Nederland

Over ons

Over ons