Terug naar het overzicht

Hoe maak je een trapleuning op de beste manier schoon?

Geschreven op 9 april 2023 door
Trapleuning

Trapleuningen zijn belangrijke onderdelen van trappen, omdat ze dienen als houvast en ondersteuning voor mensen die de trap op en af lopen. Het is daarom belangrijk om trapleuningen schoon te houden om ervoor te zorgen dat ze niet alleen veilig zijn, maar er ook mooi uit blijven zien. In dit artikel geven we daarom antwoord op de vraag hoe je een trapleuning op de beste manier schoonmaakt.

Waarom is het belangrijk om trapleuningen schoon te maken?

Trapleuningen hebben veel voordelen als ze goed worden schoongemaakt en onderhouden worden. Schone trapleuningen verminderen bijvoorbeeld het risico op het verspreiden van ziektekiemen, omdat mensen vaak hun handen op de leuningen plaatsen.

Bovendien dragen schone trapleuningen bij aan de esthetiek van het interieur, waardoor de trap er mooier uitziet en een meer uitnodigende uitstraling heeft. Dit zal ten goede komen van de uitstraling van het interieur en de stijl van de trap.

Op welke manieren kun je een trapleuning het beste schoonmaken?

Het schoonmaken van een trapleuning is afhankelijk van het materiaal waaruit de leuning bestaat. Hier volgen de algemene stappen die je kunt volgen om een trapleuning schoon te maken:

 1. Maak een sopje van warm water en een mild schoonmaakmiddel;
 2. Doop een zachte doek in het sopje en wring het overtollige water eruit;
 3. Veeg de trapleuning af met de vochtige doek;
 4. Droog de trapleuning af met een droge doek.

Bij het schoonmaken van trapleuningen kun je verschillende soorten schoonmaakmiddelen gebruiken, afhankelijk van het materiaal van de leuning. Hier volgen enkele veel gebruikte schoonmaakmiddelen per materiaal:

 • Hout: om houten oppervlakken schoon te maken, kun je een sopje maken van lauwwarm water en schoonmaakazijn.
 • Metaal: voor metaal wordt doorgaans een sopje van warm water en een mild schoonmaakmiddel (of speciaal reinigingsmiddel voor metaal) gebruikt.
 • Kunststof: kunststof kun je eenvoudig schoonmaken door middel van een sopje van warm water en afwasmiddel.

Hoe maak ik trapleuningen van verschillende soorten materialen schoon?

Hier zijn enkele specifieke tips voor het schoonmaken van trapleuningen van verschillende materialen:

Houten trapleuning

Voor het schoonmaken van een houten trapleuning gebruik je een mengsel van warm water en schoonmaakazijn om hardnekkig vuil de das om te doen. Vermijd het gebruik van schurende of bijtende reinigingsmiddelen, omdat deze het hout kunnen beschadigen.

Metalen trapleuning

Heb je een metalen trapleuning, gebruik dan een oplossing van warm water en afwasmiddel (of een speciaal reinigingsmiddel voor metaal) om de leuning schoon te maken. Droog de trapleuning vervolgens af met een zachte doek om vlekken te voorkomen.

Voor een metalen of zwarte RVS trapleuning is het belangrijk om het gebruik van staalwol of schuursponsjes te vermijden, omdat deze krassen kunnen achterlaten op het metaal.

Kunststof trapleuning

Gebruik voor kunststof trapleuningen een oplossing van warm water en een mild afwasmiddel om vuiligheid te verwijderen. Vermijd te allen tijden het gebruik van bijtende reinigingsmiddelen, omdat deze het oppervlak van de trapleuning kunnen beschadigen.

Wat heb je nodig om een trapleuning schoon te maken?

Om een trapleuning schoon te maken, heb je de volgende dingen nodig:

 • Warm water
 • Mild schoonmaakmiddel (zoals afwasmiddel)
 • Zachte doek
 • Eventueel een speciaal reinigingsmiddel voor het desbetreffende materiaal van de trapleuning

Het is ook altijd handig om een droge doek bij de hand te hebben om de trapleuning af te drogen na het schoonmaken. Als je de leuning op laat drogen kunnen hier naderhand watervlekken op ontstaan.

Conclusie

Het schoonmaken van trapleuningen is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van trappen en draagt bij aan zowel de veiligheid als de esthetiek van het interieur. Is jouw trapleuning echter zodanig toegetakeld, dan kan het wellicht een goed idee zijn om de trapleuning te vervangen.

Bekijk eens de collectie van hoogwaardige, roestvrij stalen trapleuning in onze webshop. Hier vind je een ruim aanbod aan trapleuningen in verschillende vormen, die allemaal ook nog eens volledig te personaliseren zijn naar jouw voorkeuren.

Kies de gewenste lengte, kleur, afwerkingsmethode en type poedercoating. Vervolgens gaan wij voor je aan de slag om jouw nieuwe trapleuning op maat te maken. Al onze leuningen worden handgemaakt in Nederland waardoor we de kwaliteit kunnen waarborgen en snelle levertijden kunnen hanteren.

Mocht je speciale wensen hebben voor de trapleuning? Wees dan niet bang om deze met ons te delen door het maatwerk offerteformulier in te vullen. Na twee werkdagen ontvang je van ons een offerte op maat en gaan wij na akkoord voor je aan de slag om jouw speciale wensen te verwezenlijken.

Laatst bijgewerkt op 07, 9, 2023

Geschreven door
Meneer Metaal levert stalen interieurproducten van hoogwaardige kwaliteit, maar dat geldt natuurlijk ook voor onze content. We hopen je wekelijks te kunnen inspireren en informeren en onze redactie is altijd op zoek naar de laatste trends en nieuwtjes. Heb je nog tips, vragen of suggesties? Laat het dan even weten in de comments.

Niet gevonden wat je zocht?

Ben je op zoek naar specifieke informatie maar heb je dit niet kunnen vinden in onze blog? Wij helpen je graag verder op weg!

Neem contact op

Interieurproducten
op maat

Offerte aanvragen

Offerte aanvragen

Handgemaakt in
Nederland

Over ons

Over ons