Terug naar het overzicht

Trapleuning inmeten

Geschreven op 26 juni 2023 door
Trapleuning

Om de juiste lengte van een trapleuning te bepalen, is inmeten een essentieel onderdeel. Hoe je een trap precies moet inmeten is afhankelijk van het soort trap. Zo zijn er rechte trappen, maar zien we over het algemeen vaker trappen met hoeken er in.

Als je een trapleuning kopen aan het overwegen bent moet je goed nadenken over het inmeten, dit dient met de juiste methode gedaan te worden. In dit artikel gaan we je daarom precies vertellen hoe je welk soort trap op welke manier moet inmeten. Zo weet je uiteindelijk precies hoelang de trapleuning moet zijn.

Lengte van de trapleuning

Het inmeten van een trapleuning lijkt soms lastig, maar dat is het niet. Echter is het wel belangrijk om de juiste lengte te bepalen zodat de trapleuning comfortabel en veilig is voor iedereen die de trap gebruikt.

Ga je een trapleuning opmeten, dan moet je rekening houden met de lengte van de trap en de hoogte van de trapleuning. Een goede trapleuning biedt ondersteuning en veiligheid, en kan ook bijdragen aan de uitstraling van je interieur.

Hoogte van de trapleuning

Wanneer je een nieuwe trapleuning wilt plaatsen, is het belangrijk om de juiste hoogte te bepalen. De hoogte van de trapleuning is niet alleen van invloed op de veiligheid, maar ook op het comfort tijdens het traplopen.

De ideale hoogte van de trapleuning hangt af van verschillende factoren, waaronder de hoogte van de trap, de afstand tussen de treden en de lengte van de trapleuning. Om de hoogte van de trapleuning te bepalen, moet je de hoogte van de trap meten en de juiste formule toepassen.

Hoe moet je een trapleuning inmeten?

Een trapleuning inmeten is eigenlijk een aparte term aangezien je de trap gaat inmeten. Afhankelijk van het soort trap dien je een bepaalde inmeet methode te hanteren. Hieronder gaan we daarom de verschillende soorten methodes behandelen per type trap. Lees je met ons mee?

Hoe kun je een rechte trap inmeten?

Heb je thuis een (of meerdere) rechte trap(pen)? Dan is het vrij eenvoudig om de trap in te meten. Je begint bij het begin van de eerste trede en eindigt bij het begin van de laatste trede (daar waar de nieuwe verdieping begint). Bij dit type trap wordt er vaak gekozen voor stalen rechthoekige trapleuningen.

Hierbij is het mogelijk om extra overlapping mee te rekenen voor extra gebruiksgemak. Je kunt de leuning ongeveer 10 tot 15 cm eerder laten beginnen en/of later laten beëindigen. Hierdoor heb je net wat extra aanloop.

Hoe kun je een trap met kwartslag van 90 graden inmeten?

In het geval van een trap met een kwartslag van 90 graden (boven of onder) is het inmeten net iets anders. Zo dien je rekening te houden met het punt waarop de leuning haaks op elkaar zal staan. Je wilt namelijk voorkomen dat de trapleuningen tegen elkaar aankomen. Bij dit type trap wordt er vaak gekozen voor een ronde stalen trapleuning.

 1. Je start met meten aan het begin van de eerste trede tot aan de hoek en haal 12 cm van het totaal af.
 2. Meet vervolgens vanuit de hoek verder naar het begin van de laatste trede waar de bovenverdieping begint en haal ook hier weer 12 cm vanaf.
 3. Is er een mogelijkheid voor extra aanloop? Dan kun je 10 tot 15 cm zowel vanuit onder als boven bij het totaal rekenen.

De totale lengte kan in dat geval 20 tot 30 cm meer worden dan je oorspronkelijk had gemeten minus de 2 x 12 cm vrije ruimte in de hoek.

Hoe kun je een trap met twee kwartslagen van 90 graden inmeten?

Heb je een trap met twee kwartslagen van 90 graden? Dan geldt hiervoor hetzelfde principe als bij een trap met één kwartslag van 90 graden. Het verschil is echter dat je nu twee keer rekening moet houden met de vrije ruimte in de hoeken. Bij dit soort trappen wordt er vaak gekozen voor een vierkante stalen trapleuning.

 1. Start met meten vanaf het begin van de eerste trede tot aan de eerste hoek en haal hier 12 cm vanaf.
 2. Vervolgens ga je vanaf de eerste hoek meten naar de twee hoek waar je nu twee keer 12 cm van de totale lengte afhaalt. Zo dient er 12 cm ruimte te vrij te blijven tussen het einde van de eerste hoek en het begin van de tweede hoek.
 3. Als laatste meet je vanaf de tweede hoek tot aan het begin van de laatste trede en haal je hier nogmaals 12 cm vanaf.

Ook in dit geval is het mogelijk om te kiezen voor een extra aanloop van 10 tot 15 cm aan zowel de onderzijde als de bovenzijde van de trap voor extra gebruiksgemak.

Hoe kun je een trap met hoek van 45 graden inmeten?

Over het algemeen zien we ze niet heel vaak, maar het is ook mogelijk dat je een trap hebt met een hoek van 45 graden. In dit geval zal er specifiek gelet moeten worden op de vrije ruimte tussen de afzonderlijke leuningen die elkaar in de hoek ontmoeten.

In het geval van een trap met een hoek van 45 graden zijn er namelijk 2 hoekpunten aanwezig waardoor er drie afzonderlijke leuningen nodig zullen zijn.

 1. Voor het inmeten starten we net zoals altijd bij het begin van de eerste trede en eindigen we bij het begin van de laatste trede.
 2. Meet vanaf het begin van de eerste trede naar het eerste hoekpunt en haal hier 8 cm vanaf. Vervolgens meet je van hoek tot hoek en haal je hier twee keer 8 cm (16 cm) vanaf.
 3. Nu meet je weer vanaf de hoek tot aan het begin van de laatste trede en haal je hier nogmaals 8 cm vanaf. Eventuele overloop tel bij het totaal op.

Hoe kun je een trap met twee hoeken van 45 graden inmeten?

Bij een trap met twee kwartslagen van 45 graden zal er iets meer gerekend moeten worden. Er zijn namelijk in totaal 4 hoekpunten aanwezig waar we rekening mee moeten houden. Dit komt neer op 5 afzonderlijke leuningen waarbij er tussen elke afzonderlijke leuning vrije ruimte bewaard moet blijven.

 1. Meet vanaf het begin van de eerste traptrede naar de eerste hoek die je tegenkomt en trek hier 8 cm vanaf.
 2. Vervolgens meet je vanaf de eerste hoek naar de tweede hoek en haal je hier 2 keer 8 cm (16 cm) vanaf. Je meet nu weer vanaf de tweede hoek naar de derde hoek en haalt hier nogmaals twee keer 8 cm (16 cm) vanaf.
 3. Herhaal dit nog een keer voor de lengte tussen de derde en vierde hoek, en meet vervolgens nog vanaf de laatste hoek naar het begin van de laatste trede en haal hier nog eens 8 cm vanaf.

In totaal gaat er dus 64 cm van de totale lengte van de trap af. Wel blijft er natuurlijk ruimte over voor extra aanloop, indien gewenst

Hoe kun je een trap met kwartslag van 90 graden en hoek 45 graden inmeten?

Een trap die we niet vaak in de praktijk zien is de trap met een kwartslag van 90 graden en een hoek van 45 graden. Voor dit voorbeeld gebruiken we een trap met een kwartslag van 90 graden onder en een hoek van 45 graden boven.

 1. Je start bij het meten vanaf het begin van de eerste trede naar het eerste hoekpunt van 90 graden en haalt hier 12 cm vanaf.
 2. Vanaf de eerste hoek meet je door naar het tweede hoekpunt (45 graden) en haal je hier één keer 12 cm en één keer 8 cm (20 cm) vanaf.
 3. Meet nu vanaf het tweede hoekpunt naar het derde hoekpunt en trek 2 keer 8 cm (16 cm) van de totale lengte. We eindigen bij het meten van het derde hoekpunt naar het begin van de laatste trede en trekken hier nog eenmaal 8 cm vanaf. Eventuele overloop tel je weer bij het totaal op.

Hoe kun je een trapleuning met verlichting inmeten?

Het inmeten van een trapleuning met LED verlichting vertoont weinig verschil ten opzichte van het inmeten van een reguliere trapleuning. Er zijn echter enkele aandachtspunten, zoals mogelijke bochten (alleen bij modulaire systemen) voor de verbinding van het LED-verlichtingssysteem en het bepalen van het elektrische aansluitpunt voor de aansluiting op het stroomnet van je huis.

Elektrische aansluiting

Standaard heeft de eerste leuningdrager van je trapleuning altijd de stroomaansluiting. Deze drager heeft een vaste afstand van 20 cm. Vanuit de trapleuning komt een kabel van 3 meter die je door de holle leuningdrager voert en aansluit op de stekkeradapter. Vervolgens sluit je deze adapter aan op een stopcontact met een laag voltage (maximaal 24V). De exacte positie van het stroompunt in de muur hangt af van je specifieke meting.

Wil jij een trapleuning op maat kopen bij MeneerMetaal?

Als het goed is weet je nu precies hoe je de lengte van een trapleuning moet opmeten. Ben je nog op zoek naar een nieuwe trapleuning? Bekijk dan eens onze prachtige assortiment van moderne en luxueuze leuningen.

Tijdens het bestellen bepaal je zelf de lengte van de trapleuning, zodat wij deze op maat kunnen maken in onze fabriek. Aangezien onze productiehal in Nederland is gevestigd kunnen we de kwaliteit van onze producten waarborgen en snelle levertijden garanderen. Doe er je voordeel mee en bestel vandaag nog een prachtige trapleuning in onze webshop.

Meest gestelde vragen

Heb jij nog vragen over een trapleuning inmeten? Dat kan natuurlijk, om je op weg te helpen hebben we de meest gestelde vragen nog even op een rijtje gezet. Als je nog steeds met vragen zit, of ergens niet uitkomt, kun je natuurlijk ook contact opnemen met onze klantenservice!

Welke diameter trapleuning?

De doorsnee van een balustrade varieert doorgaans van 33 mm tot 43 mm. Bovendien is de tussenruimte tussen de reling en de wand relevant. Een vrije afstand van circa 5 cm is noodzakelijk om je hand zonder problemen om de leuning te kunnen wikkelen.

Hoe meet je een trapleuning in?

Een algemene richtlijn die je kunt volgen is: bij een hoek van 90 graden plaats je de trapleuning op 12 cm afstand van de hoek. Bij een hoek van 45 graden positioneer je de trapleuning op 8 cm afstand van de hoek.

De trapleuning is opgebouwd uit twee segmenten. Voor het eerste deel, meet je vanaf de begin trede tot de hoek en verminder je de afstand met 12 cm.

Hoe kun je een gebogen trapleuning inmeten?

Bij het inmeten van een trapleuning in een gebogen vorm, komt het vaak voor dat de leuning wordt aangepast aan de vorm van de trapwang. De trapwang is de zijkant van de trap en bepaalt de contour van de trap. In sommige gevallen worden ook de leuningen gebogen om perfect aan te sluiten op de trapvorm.

Het buigen van de leuningen is vaak noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de hoogte van de leuning juist uitkomt. Zonder de buiging zou de leuning bijvoorbeeld te laag of te hoog uitkomen vanwege de specifieke vorm van de trap.

Het inmeten van een gebogen trapleuning is een erg specifiek klusje, omdat er een bolle trapwang, holle trapwang of een combinatie tussen deze aanwezig kan zijn.

Laatst bijgewerkt op 28, 6, 2023

Geschreven door
Meneer Metaal levert stalen interieurproducten van hoogwaardige kwaliteit, maar dat geldt natuurlijk ook voor onze content. We hopen je wekelijks te kunnen inspireren en informeren en onze redactie is altijd op zoek naar de laatste trends en nieuwtjes. Heb je nog tips, vragen of suggesties? Laat het dan even weten in de comments.

Niet gevonden wat je zocht?

Ben je op zoek naar specifieke informatie maar heb je dit niet kunnen vinden in onze blog? Wij helpen je graag verder op weg!

Neem contact op

Interieurproducten
op maat

Offerte aanvragen

Offerte aanvragen

Handgemaakt in
Nederland

Over ons

Over ons