Terug naar het overzicht

Trapleuning bevestigen

Geschreven op 28 juni 2023 door
Trapleuning

Een trapleuning bevestigen, hoe werkt dat precies? Een trapleuning is niet alleen een belangrijk veiligheidselement in huis, maar kan ook een mooie toevoeging zijn aan de uitstraling van de trap. Het correct bevestigen van een trapleuning is dan ook essentieel om ervoor te zorgen dat deze stevig en veilig is.

Of je nu een nieuwe trapleuning wilt plaatsen of een bestaande trapleuning wilt vervangen, in dit artikel bespreken we de belangrijkste stappen en tips voor het bevestigen van een trapleuning. Van het kiezen van de juiste bevestigingsmethode tot het monteren van de leuning, je vindt hier alles wat je moet weten over een trapleuning plaatsen.

Hoe kun je een trapleuning monteren met schroeven?

Voor de handige doe-het-zelver is een trapleuning monteren geen al te lastige klus. Echter is het wel handig om te weten wat je precies moet doen en waar je rekening mee dient te houden. Aan de hand van ons makkelijk te begrijpen stappenplan wordt het bevestigen van een trapleuning kinderspel.

Tip: voor het monteren van een trapleuning heb je bijna altijd twee personen nodig.

1. Trap inmeten

De eerste stap voordat je start met de voorbereiding en het daadwerkelijk bevestigen van de trapleuning is het belangrijk om de trap in te meten. Het inmeten van de trap doe je overigens voordat je een trapleuning aanschaft. Je dient immers te weten welke lengte de leuning dient te zijn die je nodig hebt voor jouw specifieke trap. Lees ons informatieve artikel over de trapleuning inmeten of raadpleeg onze handige inmeet handleiding.

2. Voorbereiding

Als het goed is weet je nu welke lengte de trapleuning moet zijn en heb je jouw trapleuning (met de juiste lengte, inclusief de bevestigingssteunen) in huis. Bevestig vervolgens de eerste en laatste steun aan de trapleuning op ongeveer 20 cm vanaf de uiteinden. Zorg ervoor dat de steunen in één rechte lijn bevestigd worden.

3. Hoogte aftekenen op de muur

Teken de hoogte waarop de trapleuning komt te hangen af op de muur. Over het algemeen wordt er een hoogte van 80 tot 100 centimeter van de trap gehanteerd, maar kan indien gewenst ook aangepast worden.

4. Steunen aftekenen op de muur

Vraag aan jouw klushulp om de trap op de juiste hoogte tegen de muur aan te houden met de eerste en laatste steunen op de juiste plaats. Teken vervolgens de plaats van de steunen af op de muur.

5. Schroef de steunen voorlopig vast

Haal de bevestigingssteunen van de leuning af en houdt de steunen op de plaats waar deze bevestigd worden aan de muur. Teken nu alleen het onderste schroefgat af op de muur. Boor een gat van 8 mm met een steenboor, plaats pluggen in de gaten en bevestig de steunen voorlopig door middel schroeven.

Let op: het betreft bij deze stap enkel de onderste bevestigingen van de steunen.

6. Plaats de leuning in de kommen van de steunen

De eerste en laatste steunen zijn nu met één schroef bevestigd aan de muur. Pak vervolgens de trapleuning en plaats deze los in de kommen van de steunen. Draai de steunen bij totdat de leuning er perfect in ligt en teken de overige schroefgaten af op de muur.

7. Zet de steunen definitief vast

Zet de eerste en laatste steun definitief vast aan de muur door gaten (van 8 mm) te boren, pluggen in de gaten te plaatsen en de steunen vast te schroeven.

8. Bepaal en plaats de overige steunen

Nu de bevestigingssteunen aan de uiteinden definitief bevestigd zijn in de muur, is het tijd om de plaats van de overige steunen te bepalen. Houd een onderlinge afstand van ongeveer 80 tussen elke steun en teken vervolgens de boorgaten af. Bevestig de overige steunen definitief aan de muur.

Tip: Zorg ervoor dat de komen van de overige steunen in een strakke lijnen lopen met de andere steunen. Gebruik de trapleuning om de juiste plaats voor de steunen te bepalen.

9. Bevestig de trapleuning aan de steunen

Zodra de steunen aan de muur zijn bevestigd is het enkel nog een kwestie van de trapleuning bevestigen aan de steunen. Eén iemand legt de leuning in de kommen en houdt deze vast op de juiste afstand van de uiteinden. De leuning steekt dan 20 centimeter uit ten opzichte van de eerste en laatste steun. Schroef nu de leuning vast aan de steunen met de meegeleverde schroeven.

Hoe kun je een trapleuning bevestigen met keilbouten?

Een andere manier om de trapleuning te plaatsen is door middel van keilbouten in plaats van schroeven. Keilbouten bevestig je in de muur waarna je de steunen aan de keilbouten vast kunt schroeven.

1. Bepaal de hoogte en plaats van de steunen

De eerste stappen zijn hetzelfde als bij het monteren van een trapleuning door middel van schroeven. Zo bevestig je de eerste en laatste steun aan de leuning met één schroef en op 20 centimeter van de uiteinden. Vervolgens ga je de hoogte van de trapleuning bepalen en teken je de plaats van de steunen af op de muur door middel van cirkels.

2. Boor gaten en plaats de keilbouten

Zodra je hebt bepaald waar de steunen bevestigd dienen te worden teken je in het middelpunt van de afgetekende cirkels het boorgat af. Boor eerst gaten van 8 mm en maak de gaten vervolgens groter met een 12 mm boor. Plaats de keilbouten vervolgens in de gaten en draai deze stevig aan met een steeksleutel totdat ze goed vast zitten.

3. Schroef de steunen vast op de keilbouten

Steunen die gemaakt zijn voor bevestiging via keilbouten zijn voorzien van schroefdraad aan de binnenkant. Je kunt de bevestigingssteunen hierdoor eenvoudig op de keilbouten draaien. Zorg ervoor dat de steunen goed zijn vastgedraaid.

4. Bepaal de plaats van de overige steunen

De eerste en laatste steun zijn op de juiste plaats bevestigd in de muur en het is tijd om ook de plaats van de overige steunen te bepalen. Net als bij de bevestiging met schroeven dienen de steunen ongeveer 80 centimeter van elkaar af geplaatst te worden. Vervolgens boor je op de juiste plaatsen gaten van 12 mm in de muur, zoals beschreven in stap 2.

5. Leg de leuning in de steunen

Nu de steunen zijn bevestigd aan de keilbouten in de muur is het tijd om de leuning in de kommen van de steunen te leggen. Stel de steunen zodanig bij dat de leuning perfect in de kommen valt. Dit doe je eenvoudig door de steunen te draaien.

6. Bevestig de trapleuning aan de steunen

Als de trapleuning mooi in de kommen valt en de steunen op de juiste plaatsen zijn gemonteerd, kun je de leuning definitief vastschroeven aan de steunen.

Let op: wanneer je de leuning definitief bevestigd aan de steunen dien je rekening te houden met de afstand tussen de uiteinden van de leuning en de eerste en laatste steunen, zoals vermeld in stap 9.

Wat heb je nodig voor het bevestigen van een trapleuning?

Ga je zelf een nieuwe trapleuning plaatsen? Dan is het belangrijk dat je beschikt over de benodigde materialen en gereedschappen. Hieronder hebben we een lijstje gemaakt van alle benodigdheden zodat je zelf aan de slag kunt gaan:

Gereedschap:

 • Timmermanspotlood
 • Rolmaat
 • Schroevendraaier (of accuboormachine)
 • Steeksleutel
 • Boormachine
 • Steenboor 8 mm
 • Steenboor 12 mm

Materialen:

 • Bevestigingssteunen voor de trapleuning (met schroef- of keilbout bevestiging)
 • Pluggen 8 mm
 • Schroeven 5 x 50 mm
 • Schroeven 4 x 25 mm

Wil jij een trapleuning kopen bij MeneerMetaal?

Ben je nog op zoek naar een trapleuning met verlichting of een metalen trapleuning? Zoek dan niet verder, want in onze webshop vind je een divers aanbod van luxueuze trapleuningen die in iedere woning tot zijn recht komen. Bepaal zelf de lengte, kleur, type coating en afwerking van de uiteinden.

Zodra je jouw bestelling hebt geplaatst, gaan wij voor jou aan de slag om een trapleuning op maat te maken in onze eigen productiehal. Hierdoor kunnen wij onze topkwaliteit waarborgen en snelle levertijden hanteren.

Meest gestelde vragen

Heb jij nog vragen over een trapleuning bevestigen? Dat kan natuurlijk, om je op weg te helpen hebben we de meest gestelde vragen nog even op een rijtje gezet. Als je nog steeds met vragen zit, of ergens niet uitkomt, kun je natuurlijk ook contact opnemen met onze klantenservice!

Hoe kun je een trapleuning simpel bevestigen?

Deze procedure is vrij simpel: boor de gemarkeerde gaten, voeg de geschikte pluggen toe en bevestig de leuninghouder. Vervolgens kun je de leuning vastzetten.

Dit doe je door de leuning op de houders te plaatsen, de schroefgaten te markeren en uit te boren, en daarna de leuning vast te schroeven. Als laatste stap monteer je de einddoppen, en voilà, het is klaar!

Hoeveel leuninghouders zijn er nodig om een trapleuning veilig te bevestigen?

Het aantal benodigde leuninghouders om een trapleuning stevig en veilig te bevestigen, is afhankelijk van de lengte van de leuning. Over het algemeen wordt er aangeraden om minimaal drie leuninghouders te gebruiken voor een standaard trap.

Voor langere leuningen kunnen er meer houders nodig zijn. Een vuistregel is om elke 100 tot 120 cm een leuninghouder te plaatsen. Dit zorgt voor voldoende steun en stabiliteit van de trapleuning.

Trapleuning laten plaatsen of trapleuning zelf plaatsen?

Een nieuwe trapleuning plaatsen is niet per se een heel lastig karwei. Maar twijfel je aan jouw doe-het-zelf vaardigheden? Dan kun je uiteraard ook altijd professionele hulp inschakelen.

Wij denken echter dat je met ons stappenplan al een heel eind komt. Bovendien kun je ook altijd onze inmeet- en montage handleiding raadplegen. Deze vind je terug op de desbetreffende productpagina’s.

Laatst bijgewerkt op 19, 2, 2024

Geschreven door
Meneer Metaal levert stalen interieurproducten van hoogwaardige kwaliteit, maar dat geldt natuurlijk ook voor onze content. We hopen je wekelijks te kunnen inspireren en informeren en onze redactie is altijd op zoek naar de laatste trends en nieuwtjes. Heb je nog tips, vragen of suggesties? Laat het dan even weten in de comments.

Niet gevonden wat je zocht?

Ben je op zoek naar specifieke informatie maar heb je dit niet kunnen vinden in onze blog? Wij helpen je graag verder op weg!

Neem contact op

Interieurproducten
op maat

Offerte aanvragen

Offerte aanvragen

Handgemaakt in
Nederland

Over ons

Over ons