Terug naar het overzicht

Hoogte trapleuning

Geschreven op 27 juni 2023 door
Trapleuning

Wist je dat er een wetenschap schuilt achter de hoogte van een trapleuning? De hoogte van de trapleuning kan invloed hebben op je veiligheid en comfort tijdens het traplopen. Het is essentieel om te weten wat de ideale hoogte is voor een trapleuning om onveilige situaties te voorkomen omdat de leuning niet stevig en stabiel is.

In dit artikel duiken we in de wereld van trapleuningen en ontdekken we waarom de hoogte van een trapleuning meer is dan alleen een persoonlijke keuze. Lees snel verder en kom alles te weten over de perfecte hoogte voor je nieuwe trapleuning.

Waarom is een juiste trapleuning hoogte belangrijk?

De hoogte van een trapleuning lijkt misschien een klein detail, maar het kan een groot verschil maken in de veiligheid van de trap. Een leuning die te hoog of te laag is geplaatst, kan leiden tot ongemak, onhandigheid en zelfs gevaarlijke situaties. Het is dus belangrijk om de juiste hoogte van de trapleuning te weten en om te begrijpen waarom het zo belangrijk is.

We raden je aan om eerst op je gemak de diverse trapleuningen te bekijken en vergelijken. Denk bijvoorbeeld aan trapleuningen met verlichting, stalen vierkante trapleuningen, of een van de meest populaire zwarte trapleuningen.

Wat is de ideale hoogte voor een trapleuning?

De ideale hoogte voor een trapleuning hangt af van verschillende factoren, zoals de gebruikers en de bouwvoorschriften. Over het algemeen wordt een hoogte tussen de 80 en 100 cm aangeraden, gemeten vanaf de voorkant van de trede tot aan de bovenkant van de leuning. Dit zorgt voor een comfortabele en veilige grip tijdens het traplopen voor de meeste personen.

Het is aan te raden om de hoogte van de leuning af te stellen op de lengte en hoe valide de personen in de woning zijn. Op basis hiervan kun je voor jezelf bepalen wat de ideale hoogte van trapleuning moet worden.

Hoe bepaal ik de juiste hoogte voor mijn trapleuning?

Om de juiste hoogte voor een trapleuning te bepalen dien je de trap in te meten. Het inmeten van de trap doe je simpelweg door middel van een rolmaat. Er zijn echter wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

De manier van inmeten zal afhankelijk zijn van het soort trap dat je hebt. Heb je bijvoorbeeld een rechte trap of een trap met een kwartslag erin? Wij hebben een handige inmeet handleiding opgesteld waarin je precies kunt zien hoe je een trap moet inmeten. Lees eventueel ook ons handige informatieve artikel hierover in de uitleg over een trapleuning inmeten.

Trapleuning op laat maken bij Meneer Metaal

Is jouw trap toe aan renovatie en heb je alleen een nieuwe trapleuning nodig? Bekijk dan eens de mogelijkheden in de webshop van Meneer Metaal. Hier vind je een divers assortiment aan trapleuningen, die volledig naar wens gemaakt worden. Bij het bestellen van een trapleuning bepaal je zelf de lengte, kleur, type poedercoating en soort afwerking van de uiteinden. Zodra jouw bestelling is geplaatst gaan wij voor je aan de slag en kun je de nieuwe trapleuning al binnen 3 werkdagen thuis verwachten.

Meest gestelde vragen

Heb jij nog vragen over de hoogte van een trapleuning? Dat kan natuurlijk, om je op weg te helpen hebben we de meest gestelde vragen nog even op een rijtje gezet. Als je nog steeds met vragen zit, of ergens niet uitkomt, kun je natuurlijk ook contact opnemen met onze klantenservice!

Zijn er verschillen in hoogte in de types trapleuningen?

Ja, het kan zijn dat er een verschil in hoogte is per type trapleuning, het is daarom verstandig om onderzoek te doen naar de verschillende soorten trapleuningen zoals RVS trapleuningen, verlichtte trapleuningen en stalen trapleuningen, op deze pagina’s krijg je direct inzicht in de hoogte, en mogelijkheden tot maatwerk.

Hoe hoog moet trapleuning hangen?

Volgens de voorschriften van het bouwbesluit dient een leuning opgehangen te worden tussen de 80 cm en 100 cm. Echter, voor een maximale veiligheid is het raadzaam om meer specifiek te zijn. Het wordt aanbevolen om de leuning op heuphoogte te plaatsen. Dit zorgt voor een optimale veiligheid. (Laatste update: 4 April 2023)

Zijn leuninghouders belangrijk voor de hoogte van trapleuning?

Een trapleuning wordt bevestigd met leuningdragers, ook wel bekend als leuninghouders. Er zijn verschillende varianten beschikbaar om uit te kiezen, en het is van groot belang om de juiste leuninghouder te selecteren.

Er bestaat bijvoorbeeld een verschil in montagemethode: blindmontage of opschroeven. Daarnaast is er ook onderscheid in het zadel van de leuninghouder. Het zadel is het gedeelte dat tegen de leuning wordt geschroefd, en kan hol of vlak zijn.

Laatst bijgewerkt op 28, 6, 2023

Geschreven door
Meneer Metaal levert stalen interieurproducten van hoogwaardige kwaliteit, maar dat geldt natuurlijk ook voor onze content. We hopen je wekelijks te kunnen inspireren en informeren en onze redactie is altijd op zoek naar de laatste trends en nieuwtjes. Heb je nog tips, vragen of suggesties? Laat het dan even weten in de comments.

Niet gevonden wat je zocht?

Ben je op zoek naar specifieke informatie maar heb je dit niet kunnen vinden in onze blog? Wij helpen je graag verder op weg!

Neem contact op

Interieurproducten
op maat

Offerte aanvragen

Offerte aanvragen

Handgemaakt in
Nederland

Over ons

Over ons