Terug naar het overzicht

Hoe hoog moet je een badkamerspiegel ophangen?

Geschreven op 5 december 2023 door
Spiegels

Een badkamerspiegel is een onmisbaar element in elke badkamer. Je gebruikt hem om jezelf op te maken, te scheren, je tanden te poetsen of gewoon om jezelf te bewonderen. Maar hoe hoog moet je een badkamerspiegel ophangen? Dat hangt af van verschillende factoren.

We geven je graag een aantal tips en adviezen om de perfecte hoogte voor je badkamerspiegel te bepalen. En als je nog op zoek bent naar een stijlvolle en kwalitatieve spiegel, dan raden we je aan om een kijkje te nemen in onze webshop.

Wat is de standaardhoogte van een spiegel in de badkamer?

Er is geen vaste regel voor de standaardhoogte van een spiegel in de badkamer. Dit hangt namelijk af van de hoogte van de wastafel, de kraan, de verlichting en de personen die de spiegel gebruiken.

Over het algemeen wordt aangeraden om de spiegel zo te hangen dat de bovenkant van de spiegel ongeveer 15 tot 20 centimeter boven de gemiddelde lengte komt. Is de gemiddelde lengte bijvoorbeeld 160 centimeter, dan zal de bovenrand van de spiegel op ongeveer 175 tot 180 centimeter vanaf de vloer moeten komen te hangen.

De onderkant van de spiegel moet minimaal 10 tot 15 centimeter boven de wastafelrand hangen. Zo voorkom je dat er water op de spiegel spat en dat je te ver voorover moet buigen om jezelf goed te zien.

Een gemiddelde hoogte van een spiegel in de badkamer wordt doorgaans geschat op 120 centimeter vanaf de vloer voor de onderrand en 200 centimeter vanaf de vloer voor de bovenrand. Idealiter heb je nog 10 tot 20 centimeter ruimte boven je hoofd als je in de spiegel kijkt.

Wat is de minimale hoogte van een badkamer spiegel?

De minimale hoogte van een badkamer spiegel is afhankelijk van de lengte van de kortste persoon die de spiegel gebruikt. Het is belangrijk dat de spiegel niet te laag hangt, want dan kan je jouw hoofd of je nek niet goed zien.

Een goede vuistregel is om de spiegel zo te hangen dat de onderkant van de spiegel ongeveer gelijk is aan de ooghoogte van de kortste persoon. Zo zorg je ervoor dat iedereen zichzelf goed kan zien in de spiegel, zonder dat ze hoeven te bukken of te strekken.

Een gemiddelde minimale hoogte voor een spiegel in de badkamer kunnen we schatten op ongeveer 120 centimeter vanaf de vloer voor de onderrand van de spiegel.

Hoe bepaal je de ideale hoogte van de badkamerspiegel?

De ideale hoogte van de badkamerspiegel is een kwestie van persoonlijke voorkeur en comfort. Het hangt ook af van de vorm en de grootte van de spiegel, de stijl en de indeling van de badkamer, en de functie van de spiegel.

Om de ideale hoogte van de badkamerspiegel te bepalen, kun je de volgende stappen volgen:

  1. Bepaal wie de spiegel gaat gebruiken en wat hun lengte is. Meet de ooghoogte van de langste en de kortste persoon.
  2. Kies een spiegel die past bij de wastafel, de kraan, de verlichting en de stijl van de badkamer. Let op de vorm, de grootte, de kleur en het materiaal van de spiegel. Een ronde spiegel geeft bijvoorbeeld een speels effect, terwijl een rechthoekige spiegel meer ruimte biedt.
  3. Houd de spiegel tegen de muur boven de wastafel en markeer de boven- en de onderkant van de spiegel met een potlood. Zorg ervoor dat de spiegel waterpas hangt.
  4. Controleer of de spiegel op de juiste hoogte hangt voor de langste en de kortste persoon. De bovenkant van de spiegel moet ongeveer 20 tot 30 centimeter boven de ooghoogte van de langste persoon komen, en de onderkant van de spiegel moet ongeveer gelijk zijn aan de ooghoogte van de kortste persoon.
  5. Boor de gaten voor de bevestiging van de spiegel en hang de spiegel op. Geniet van je nieuwe badkamerspiegel die op de juiste hoogte is opgehangen!

Is er voldoende ruimte voor de spiegel?

Een andere factor die de hoogte van de badkamerspiegel beïnvloedt, is de beschikbare ruimte boven de wastafel. Als je een kleine of smalle badkamer hebt, dan wil je misschien een zo groot mogelijke spiegel ophangen om de ruimte optisch te vergroten. In dat geval kun je de spiegel zo hoog mogelijk hangen, zolang je jezelf nog wel goed kunt zien.

Als je een grote of brede badkamer hebt, dan heb je meer keuzevrijheid in de grootte en de vorm van de spiegel. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor een langwerpige spiegel die de hele breedte van de wastafel beslaat, of voor een ronde spiegel die een mooi contrast vormt met de rechte lijnen van de badkamer. Houd wel rekening met de afstand tussen de spiegel en de verlichting, zodat je geen last hebt van schaduwen of verblinding.

Houd rekening met het doel van de spiegel

De hoogte van de spiegel kan ook afhangen van het specifieke gebruik. Voor make-up spiegels kan een iets lagere positie gewenst zijn, terwijl een spiegel voor algemeen gebruik idealiter op ooghoogte moet worden geplaatst.

Kies voor een stalen spiegel van Meneer Metaal

Als je op zoek bent naar een hoogwaardige stalen badkamerspiegel die perfect past bij jouw interieur, overweeg dan een spiegel van Meneer Metaal. De stalen spiegels van Meneer Metaal worden met de hand gemaakt in Nederland, waarbij ambacht en kwaliteit samenkomen voor een unieke toevoeging aan jouw badkamer. Ook hebben we gang spiegels en industriële spiegels beschikbaar.

Bij Meneer Metaal kun je kiezen uit verschillende soorten, maten en kleuren stalen spiegels. Of je nu een ronde spiegel, een rechthoekige spiegel, een zwarte spiegel of een gouden spiegel wilt, Meneer Metaal heeft het allemaal. Bovendien kun je je spiegel helemaal naar wens laten aanpassen. Geef je wensen aan ons door en wij gaan voor je aan de slag met het op maat maken van jouw stalen spiegel.

Laatst bijgewerkt op 05, 12, 2023

Geschreven door
Meneer Metaal levert stalen interieurproducten van hoogwaardige kwaliteit, maar dat geldt natuurlijk ook voor onze content. We hopen je wekelijks te kunnen inspireren en informeren en onze redactie is altijd op zoek naar de laatste trends en nieuwtjes. Heb je nog tips, vragen of suggesties? Laat het dan even weten in de comments.

Niet gevonden wat je zocht?

Ben je op zoek naar specifieke informatie maar heb je dit niet kunnen vinden in onze blog? Wij helpen je graag verder op weg!

Neem contact op

Relevante producten

Bekijk ons assortiment

Interieurproducten
op maat

Offerte aanvragen

Offerte aanvragen

Handgemaakt in
Nederland

Over ons

Over ons