Terug naar het overzicht

Welke eisen gelden voor een trapleuning in Nederland?

Geschreven op 18 juni 2023 door
Trapleuning

Een trapleuning is een essentieel onderdeel van elke trap en kan helpen om ongelukken te voorkomen. Maar welke eisen gelden er eigenlijk voor een trapleuning in Nederland?

In dit artikel bekijken we de vereisten voor trapleuningen die zijn vastgesteld door het Bouwbesluit. Zo weet je exact waar je op moet letten als je begint met een trapleuning kopen, het is belangrijk om vooraf te kijken waar deze aan moet voldoen, zodat de veiligheid op de trap gewaarborgd blijft.

Waarom is het belangrijk dat een trapleuning voldoet aan de gestelde eisen?

Een trapleuning dient niet alleen ter ondersteuning bij het traplopen, maar ook als veiligheidsmaatregel. Jaarlijks gebeuren er veel ongelukken op de trap, met als gevolg letsel en in de ergste gevallen zelfs overlijden.

De meeste mensen komen er ‘goed’ vanaf met een botbreuk of kneuzing, maar het kan ook altijd anders lopen. Vandaar dat het belangrijk is dat een trapleuning voldoet aan de gestelde eisen.

Aan welke eisen moet een trapleuning voldoen volgens het Bouwbesluit?

Het Bouwbesluit stelt specifieke eisen aan trapleuningen in Nederland. Hiermee probeert men te voorkomen dat er ongelukken gebeuren of dat een trapleuning niet veilig genoeg is voor gebruik. Dus waar moet een trapleuning aan voldoen? Je leest het hieronder. 

1. Hoogte van de leuning

Een trapleuning moet op een hoogte van minimaal 80 cm en maximaal 100 cm boven de trap worden geplaatst. Hierbij wordt de afstand gemeten vanaf de voorkant van een traptrede tot aan de leuning.

2. Stevigheid en veiligheid

Trapleuningen moeten stevig genoeg zijn om het gewicht van een persoon te kunnen dragen en mag hierbij niet loskomen van de muur. De bevestiging dient dan ook op de juiste wijze verricht te worden, let wel goed op want dit kan verschillen tussen een metalen of stalen trapleuning.

3. Diameter van de trapleuning

De trapleuning moet een diameter van minimaal 30 mm en maximaal 50 mm hebben, zodat een persoon zich goed kan vasthouden. Een te smalle of te brede trapleuning zorgt ervoor dat je de leuning niet comfortabel kan vastpakken, wat ten kosten gaat van de veiligheid.

4. Afstand van de muur

Tussen de trapleuning en de muur moet minimaal 5 cm ruimte zijn. Hierdoor heb je voldoende ruimte om je hand om de leuning te plaatsen. Deze afstand mag maximaal oplopen tot 10 cm. Let hierbij op dat je niet te veel ruimte inneemt.

5. Moet doorlopend zijn

De trapleuning moet doorlopen zonder onderbrekingen, zodat een persoon zich veilig kan vasthouden tijdens het traplopen. Bovendien wordt gesteld dat een trapleuning minimaal 15 cm aan het begin en het einde moet doorlopen, met een maximum van 30 cm.

Is een trapleuning verplicht?

Een trapleuning is verplicht voor een trap die meer dan een meter hoogteverschil overbrugt en een hellingshoek van meer dan 2:3 heeft. In dat geval dient er een leuning over de gehele lengte van de trap geplaatst te worden.

Dit geldt voor alle trappen, ongeacht de gebruiksfunctie, met uitzondering van kleine trappen met een hellingshoek van minder dan 2:3. Voor trappen met een hellingshoek van minder dan 2:3 is een trapleuning geen vereiste, maar wel aan te raden.

Laat een trapleuning op maat maken

Het is belangrijk dat een trapleuning voldoet aan de gestelde eisen om ongelukken te voorkomen. Een goede manier om ervoor te zorgen dat de leuning voldoet aan de vereisten is door een trapleuning op maat te laten maken.

Bij Meneer Metaal ben je aan het juiste adres voor een trapleuning op maat. Met de mogelijkheid om de leuning volledig aan te passen naar eigen wens en smaak, kies je altijd voor een leuning die niet alleen bij jouw stijl past, maar ook nog eens veilig is.

Selecteer een model (rond, vierkant of rechthoek) en bepaal vervolgens de gewenste lengte, kleur, afwerkingsmethode en type poedercoating. Hierdoor kun je de leuning altijd aan laten sluiten op de stijl van de trap en het interieur van de woning.

Laatst bijgewerkt op 05, 12, 2023

Geschreven door
Meneer Metaal levert stalen interieurproducten van hoogwaardige kwaliteit, maar dat geldt natuurlijk ook voor onze content. We hopen je wekelijks te kunnen inspireren en informeren en onze redactie is altijd op zoek naar de laatste trends en nieuwtjes. Heb je nog tips, vragen of suggesties? Laat het dan even weten in de comments.

Niet gevonden wat je zocht?

Ben je op zoek naar specifieke informatie maar heb je dit niet kunnen vinden in onze blog? Wij helpen je graag verder op weg!

Neem contact op

Interieurproducten
op maat

Offerte aanvragen

Offerte aanvragen

Handgemaakt in
Nederland

Over ons

Over ons