Terug naar het overzicht

10 tips voor het kiezen van een nieuwe stalen trapleuning

Geschreven op 25 juni 2023 door
Stalen trapleuning

Een stalen trapleuning is een functionele en stijlvolle toevoeging aan elke trap. Het biedt extra ondersteuning en veiligheid, terwijl het ook bijdraagt aan de uitstraling van je interieur. 

Bij het kiezen van een stalen trapleuning zijn er echter veel factoren om rekening mee te houden. In dit artikel zullen we 10 tips bespreken om je te helpen bij het maken van de juiste keuze voor een nieuwe stalen trapleuning.

1. Locatie en doel van de trapleuning

De eerste factor die je moet overwegen bij het kiezen van een stalen trapleuning is het doel en de locatie ervan. Het doel van de leuning kan variëren van extra ondersteuning op de trap tot het toevoegen van een stijlvol element aan de trap. 

Als we het hebben over de locatie, kan dit betrekking hebben op een rechte trap of een trap met meerdere bochten. Door het doel en de locatie van de leuning te begrijpen, kun je beter bepalen welk type leuning je nodig hebt.

2. Kies het juiste materiaal

Stalen trapleuningen zijn er in verschillende materialen, waaronder roestvrij staal, gegalvaniseerd staal en gepoedercoat staal.

Roestvrij staal is duurzaam en heeft een lange levensduur, terwijl gegalvaniseerd staal beter bestand is tegen corrosie. Gepoedercoat staal is juist weer verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen.

Overweeg de voordelen van elk type materiaal voordat je een keuze maakt. Lees je er daarom over in en laat je verrassen door de mogelijkheden van elk verschillende soort staal.

3. Bepaal de juiste vorm trapleuning

Stalen trapleuningen komen in verschillende vormen en maten, waaronder ronde-, vierkante- en rechthoekige leuningen. 

Ronde leuningen zijn comfortabel om vast te houden en zijn over het algemeen veiliger dan vierkante of rechthoekige leuningen. Vierkante en rechthoekige leuningen hebben echter een strakkere uitstraling en kunnen beter passen bij een modern interieur. 

Afhankelijk van jouw interieurstijl, type trap en persoonlijke voorkeuren, kun je dus kiezen voor een stalen trapleuning in verschillende vormen. Elke vorm heeft zo zijn unieke eigenschappen met betrekking tot functionaliteit en stijl.

4. Kies de juiste afwerking

Onze stalen trapleuningen zijn verkrijgbaar in verschillende afwerkingen, waaronder met een fijnstructuur poedercoating als met een gladde poedercoating.

Gladde poedercoating is een afwerking waarbij het oppervlak van de trapleuning volledig glad en glanzend is. Deze afwerking is populair vanwege zijn moderne en strakke uitstraling, en het is relatief eenvoudig te reinigen en te onderhouden.

Fijnstructuur poedercoating, ook wel bekend als structuur poedercoating of mat poedercoaten, is een afwerking waarbij het oppervlak van de trapleuning een licht gestructureerde textuur heeft. Hiermee creëer je een ietwat meer luxe uitstraling ten opzichte van een gladde poedercoating.

5. Trapleuning op maat laten maken

Aangezien niet alle trappen hetzelfde zijn en de hoogte van de trapleuning op elk punt van de trap goed moet zijn, dient een trapleuning in principe altijd op maat gemaakt te worden. Thuis een stalen trapleuning op maat maken is namelijk niet echt een optie.

Bovendien zal er in sommige gevallen een gebogen of geplooide trapleuning nodig zijn om de functionaliteit van de leuning optimaal te behouden. Laat jouw nieuwe stalen trapleuning daarom op maat maken door Meneer Metaal.

6. Bepaal de juiste lengte van de leuning

Een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van een stalen trapleuning is het bepalen van de lengte van de leuning. De leuning moet lang genoeg zijn om over de volledige lengte van de trap te lopen, plus eventueel 10 tot 15 cm extra aanloop aan elk uiteinde. 

Door te kiezen voor extra aanloop zal de totale lengte van de trap ongeveer 20 tot 30 cm langer worden. In het geval van een trap met één of meerdere kwartslagen zal de totale lengte van de leuning goed ingemeten moeten worden. Lees daarom ook ons informatieve artikel over de trapleuning inmeten.

7. Kies de juiste bevestigingsmethoden

Stalen trapleuningen kunnen op verschillende manieren aan de muur worden bevestigd, waaronder met beugels, leuninghouders of wandhouders.

Het type bevestigingsmethode dat je kiest, hangt af van de locatie van de trap en de gewenste uitstraling van de leuning. Zorg ervoor dat je de juiste bevestigingsmethode kiest om ervoor te zorgen dat de veilig en stevig wordt bevestigd.

Heb je hulp nodig bij het bevestigen van jouw nieuwe stalen trapleuning? Raadpleeg dan onze handige montagehandleiding. Deze vind je op de desbetreffende product pagina.

8. Veiligheid van de trapleuning

Veiligheid is een belangrijk aspect om te overwegen bij het kiezen van een stalen trapleuning. Zorg ervoor dat de leuning stevig aan de muur is bevestigd en dat het materiaal en het ontwerp van de leuning bijdragen aan de veiligheid van de trap. 

Ronde leuningen zijn bijvoorbeeld veiliger dan vierkante of rechthoekige leuningen, omdat ze comfortabeler zijn om vast te houden. Echter zal het oog ook graag wat willen en zullen ook veel mensen kiezen voor een vierkante- of rechthoekige trap.

Maak een goede overweging tussen veiligheid en uitstraling en probeer de juiste verhouding te vinden voor jouw trap. Probeer altijd zo min mogelijk in te leveren op veiligheid, aangezien een trapleuning hier juist voor gemaakt is.

9. Bepaal vooraf het budget

Het budget is een belangrijke factor bij het kiezen van een nieuwe stalen trapleuning. Stalen trapleuningen zijn er namelijk in verschillende prijscategorieën, afhankelijk van het materiaal, de afwerking en het ontwerp. 

Bepaal vooraf het budget dat je hebt voor de leuning en zoek naar opties die binnen dit budget passen. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met de vorm, kleur, type poedercoating, afwerking en lengte van de leuning. Samen bepalen deze zaken namelijk de prijs.

10. Zelf installeren of laten installeren?

Tot slot dien je de afweging te maken om de nieuwe stalen trapleuning zelf te installeren of te laten installeren door professionals. In principe is het bevestigen van een trapleuning geen lastig karwei.

Om ervoor te zorgen dat de installatie soepel verloopt, kun je onze handige inmeet- en montagehandleidingen raadplegen. Hierin staat exact vermeld hoe je een nieuwe trapleuning dient te bevestigen.

Bovendien kun je jezelf ook eerst inlezen over onderwerpen als het inmeten- en bevestigen van een trapleuning. Zo weet je van te voren wat de aandachtspunten zijn om extra rekening mee te houden.

Wil jij een stalen trapleuning kopen bij MeneerMetaal?

Het kiezen van een nieuwe stalen trapleuning kan een uitdaging zijn, maar door rekening te houden met deze 10 tips ben je beter in staat om de juiste keuze te maken.

Nadat je hebt nagedacht over de verschillende aandachtspunten bij het kiezen van een nieuwe stalen trapleuning, kun je ervoor kiezen om een leuning door ons op maat te laten maken.

Al onze stalen trapleuningen worden op maat gemaakt in onze fabriek in Nederland waardoor hoge kwaliteit en snelle levering zijn gegarandeerd. Bovendien voldoet de nieuwe leuning hierdoor altijd aan jouw persoonlijke wensen en eisen.

In geval van bijzondere wensen kun je altijd vrijblijvend een maatwerk offerte aanvragen. Na het invullen van een aantal gegevens ontvang je binnen twee werkdagen een offerte op maat.

Laatst bijgewerkt op 28, 6, 2023

Geschreven door
Meneer Metaal levert stalen interieurproducten van hoogwaardige kwaliteit, maar dat geldt natuurlijk ook voor onze content. We hopen je wekelijks te kunnen inspireren en informeren en onze redactie is altijd op zoek naar de laatste trends en nieuwtjes. Heb je nog tips, vragen of suggesties? Laat het dan even weten in de comments.

Niet gevonden wat je zocht?

Ben je op zoek naar specifieke informatie maar heb je dit niet kunnen vinden in onze blog? Wij helpen je graag verder op weg!

Neem contact op

Interieurproducten
op maat

Offerte aanvragen

Offerte aanvragen

Handgemaakt in
Nederland

Over ons

Over ons