Terug naar het overzicht

10 tips bij het kopen van een nieuwe trapleuning voor je woning

Geschreven op 21 juni 2023 door
Trapleuning

Het kiezen van de juiste trapleuning is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze goed past bij jouw interieur en persoonlijke smaak, maar ook om veiligheid en duurzaamheid te garanderen. 

Wij snappen dat het ooit lastig kan zijn om de juiste trapleuning te vinden met het enorme aanbod wat er is. Hier zijn daarom 10 tips om je te helpen bij het kopen van een nieuwe trapleuning voor je woning.

1. Kies het juiste materiaal voor je trapleuning

Er zijn verschillende opties voor materialen als het gaat om trapleuningen, waaronder hout, metaal, glas en kunststof. Het kiezen van het juiste materiaal hangt af van jouw persoonlijke smaak en stijl, maar ook van factoren zoals duurzaamheid, onderhoud en veiligheid.

  • Hout: warm en traditioneel, maar is gevoelig voor krassen en slijtage.
  • Metaal: modern en duurzaam, maar kan koud aanvoelen en meer onderhoud vereisen.
  • Glas: elegant en lichtgevend, maar kan duurder en breekbaar zijn.
  • Kunststof: goedkoop en duurzaam, maar kan minder stijlvol zijn en minder warm aanvoelen.

Tegenwoordig zijn metalen trapleuningen erg populair, en dan met name roestvrij stalen trapleuningen. Ze zijn enorm sterk, duurzaam en vereisen weinig onderhoud. Wellicht de moeite waard om te overwegen.

2. Vorm en afmetingen van de leuning

Trapleuningen zijn er in verschillende vormen en afmetingen. Sommige trapleuningen zijn bijvoorbeeld recht, terwijl andere gebogen geplaatst dienen te worden.

Daarnaast heb je de keuze uit verschillende vormen, zoals ronde-, vierkante– en rechthoekige leuningen. Afhankelijk van de interieurstijl en jouw persoonlijke smaak, kun je kiezen voor een vorm die aansluit op jouw wensen.

De afmetingen van de trapleuning kunnen ook variëren in termen van lengte. Om de lengte te bepalen zal je de trap moeten inmeten. Vervolgens kun je bepalen wat de benodigde lengte is voor jouw nieuwe trapleuning.

3. Match de trapleuning met de trap

Zorg ervoor dat de trapleuning goed past bij de stijl van de trap. Kies bijvoorbeeld een houten trapleuning als je een houten trap hebt, of een metalen trapleuning als je een industriële uitstraling wilt creëren. Daarnaast speelt de kleur natuurlijk ook een rol, denk daarbij aan een RVS trapleuning zwart of een lichte witte trapleuning.

Wat ook een populaire keuze is, is om een houten trap te combineren met een zwarte stalen trapleuning. Hiermee creëer je een moderne, strakke uitstraling waarbij de leuning echt opvalt. Let dus ook op de kleur en afwerking van de trapleuning om ervoor te zorgen dat deze goed past bij de trap. 

4. Overweeg verlichting in de trapleuning

Een trapleuning met verlichting kan niet alleen mooi zijn, maar ook functioneel. Het kan bijvoorbeeld helpen bij het navigeren in het donker en kan ook een bepaalde sfeer creëren in huis. 

Er zijn verschillende opties voor verlichting, zoals LED-strips en ingebouwde lampjes. Overweeg of verlichting past bij jouw interieur en persoonlijke voorkeuren.

5. Kies voor duurzaamheid en veiligheid

Zorg ervoor dat de trapleuning stevig en veilig is. Het is belangrijk dat de trapleuning in staat is om het gewicht van een persoon te dragen en dat deze niet gemakkelijk kan worden losgemaakt.

Kies daarom voor een trapleuning van goede kwaliteit en let op het gewichtsvermogen van de leuning. Ook is het belangrijk om te kijken naar eventuele veiligheidsopties, zoals anti-slip grip of ronde afwerking van de hoeken om verwondingen te voorkomen.

6. Installatie mogelijkheden

Bij het kiezen van een nieuwe trapleuning is het belangrijk om te kijken naar de installatie mogelijkheden. Sommige trapleuningen zijn eenvoudig te installeren met behulp van schroeven en beugels, terwijl anderen professionele installatie vereisen. 

Kijk naar de beschikbare installatie-opties en bepaal wat het beste bij jouw vaardigheden en budget past. Raadpleeg eventueel onze montagehandleidingen als je hulp nodig hebt bij de installatie van de trapleuning.

7. Bepaal het budget

Trapleuningen zijn er in verschillende prijsklassen, van betaalbare metalen leuningen tot dure glazen leuningen. Het is belangrijk om een budget te bepalen en de kosten van verschillende opties te vergelijken.

Houd er rekening mee dat duurdere trapleuningen over het algemeen van hogere kwaliteit zijn en langer meegaan dan goedkopere opties. We kennen immers allemaal het gezegde; goedkoop is duurkoop, alhoewel dit niet altijd het geval hoeft te zijn.

8. Denk aan onderhoud

Elk materiaal heeft zijn eigen onderhoudsvereisten. Houten trapleuningen moeten bijvoorbeeld regelmatig worden schoongemaakt en geolied om beschadigingen te voorkomen.

Kies je echter voor een stalen trapleuning? Dan zal er nauwelijks tot geen onderhoud nodig zijn. Overweeg hoeveel tijd en moeite je wilt besteden aan het onderhouden van de trapleuning voordat je een keuze maakt.

9. Zelf installeren of laten installeren?

Als je niet zeker bent van je eigen installatie vaardigheden, overweeg dan om professionele installatie te laten uitvoeren. Dit kan ervoor zorgen dat de trapleuning veilig en stevig wordt bevestigd en kan eventuele problemen voorkomen. 

Het kan wel wat duurder uitpakken dan de leuning zelf installeren, maar kan het extra geld zeker waard zijn, je wil bijvoorbeeld niet de verkeerde plug of schroeven kiezen natuurlijk. Wil je toch liever besparen op de kosten van installatie, maak dan gebruik van onze montagehandleidingen op de betreffende productpagina’s.

10. Laat een trapleuning op maat maken

Om een nieuwe trapleuning volledig naar wens te krijgen is het raadzaam om de trapleuning op maat te laten maken. Hierdoor weet je namelijk zeker dat de leuning voldoet aan jouw persoonlijke wensen.

Bij Meneer Metaal ben je aan het juiste adres voor een prachtige, RVS trapleuning, die op maat gemaakt wordt in onze eigen fabricagehal in Nederland. Wij staan voor kwaliteit en ambacht en kunnen dit om deze reden waarborgen.

Bestel jouw nieuwe trapleuning eenvoudig online en bepaal zelf de vorm, kleur, afwerking, type poedercoating en lengte. Voor speciale wensen kun je altijd contact opnemen of het offerteformulier invullen. Vervolgens gaan wij voor je aan de slag om jouw wensen te verwezenlijken.

Laatst bijgewerkt op 29, 6, 2023

Geschreven door
Meneer Metaal levert stalen interieurproducten van hoogwaardige kwaliteit, maar dat geldt natuurlijk ook voor onze content. We hopen je wekelijks te kunnen inspireren en informeren en onze redactie is altijd op zoek naar de laatste trends en nieuwtjes. Heb je nog tips, vragen of suggesties? Laat het dan even weten in de comments.

Niet gevonden wat je zocht?

Ben je op zoek naar specifieke informatie maar heb je dit niet kunnen vinden in onze blog? Wij helpen je graag verder op weg!

Neem contact op

Interieurproducten
op maat

Offerte aanvragen

Offerte aanvragen

Handgemaakt in
Nederland

Over ons

Over ons